Discover Design by DesignClass

TopicsLearn
Tiny House Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Jessa Sookbirsingh, Lexi Stubinsky, Mariana Mrse, Andrea Lui, Maham Dar, & Caitlyn Baete

ID: 1417

Designer's Choice Award

Currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your favorite designs.
You will need them for voting.

Voting Ends: Apr 26, 2021
ID: 1417
Vote Now

STRWY Home was designed to support university students transitioning from living at home to living alone. The name STRWY is a double entendre which touches on the prime focus of the house, the stairs, and shows that students are on the upwards path to their new style of living. The layout consists of a patio leading to the main floor, with stairs to a loft and attached balcony.

The focus of STRWY Home was to have separate spaces with each room providing sufficient storage for a university student. Passive design strategies were implemented throughout multiple workspaces as well as relaxation areas. Modern day technology was incorporated through building integrated solar panels.

This house is located in Columbia Lake Village North campus housing in Waterloo, Ontario. It’s oriented north-west to Residence Road and within walking distance to student housing, campus and grocery stores, creating a sense of community and safety.

The ground floor consists of a kitchen, stairs, den and washroom. The "work-triangle" method was implemented into the layout of the kitchen to optimize the workflow and space. For storage, there are corner drawers and shelves. A serving window acts as a place to eat with an indoor-outdoor social flow.

The stairs leading up to the loft are the focal point of our design as it has many uses. The top of the stairs offer storage while the side of the stairs includes a jacket closet, shoe boxes, dual washer and dryer machine, and additional storage.

The den is located by the main door allowing the student to access the stair storage easily. The den features a nook below the stairs with an L-shaped workstation, framed by floating shelves.

The washroom is located beside the den. It offers an accessible vanity with mirrored storage, toilet, and spacious shower.

The loft area includes the murphy bed, wall closet and a barn-style door that leads to the balcony. There is a southeast facing solar panel that allows sunlight in the room, and a northwest facing clerestory window allowing indirect daylight.

Relaxation areas include the balcony, which is at a 2% slope to account for runoff, and the patio located outside the entrance. Both offer fresh air, natural lighting, shade, greenery and lounging chairs.

The STRWY Home exterior consists of horizontal clapboard pine wood cladding with a grey-blue and dark brown color, differentiating the different spaces. The roof is made up of metal plating to increase durability, reducing maintenance costs. The flooring is laminated wood so it’s easy to clean and scratch-resistant.

The overall style of the tiny home combines modernism and rustic tones for a cozy and sophisticated look. Browns, blues and shades of black, grey, and white are included throughout the home.

In conclusion, the STRWY Home design allows University students to live comfortably while them with a new sense of independence.

Jessa Sookbirsingh, Lexi Stubinsky, Mariana Mrse, Andrea Lui, Maham Dar, & Caitlyn BaeteJessa Sookbirsingh, Lexi Stubinsky, Mariana Mrse, Andrea Lui, Maham Dar, & Caitlyn BaeteJessa Sookbirsingh, Lexi Stubinsky, Mariana Mrse, Andrea Lui, Maham Dar, & Caitlyn BaeteJessa Sookbirsingh, Lexi Stubinsky, Mariana Mrse, Andrea Lui, Maham Dar, & Caitlyn Baete

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Simple Updates for Designers

Weekly articles, classes, and competitions for designers like you.

Thank you! Your email has been subscribed.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

More Designs