Discover Design by DesignClass

TopicsSubmitLearn
Covid-19 Community Memorial Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Amanda Pereira Espindola, Juliana Bueno Guedes, Luis Fellipe dos Santos José, & Sayonara Becker Noronha Gonçalves.

ID: 1127

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 5 favorite designs. You will need them for voting.

Voting Ends: Nov 23, 2020
ID: 1127
Vote Now

What are we, after all? A body? A soul? A memory? We live in other people's consciousness and memory, as they live in ours. Until the last memory is erased, we are here.
The memorial is a mimetic image of the local archetype of a house, which softly deconstructs and offers a brand new look about what home became in pandemic times. These days, our home was where we found security and protection, but also where, for many times, we felt stuck, cloistered and lost. The entrance of the project has stone walls and a little door, reminding of this feeling.
The abstraction of the house in the pavillion's structure remains as a symbol of the next step the world is going to face, still unknown. The concept of surface of revolution, together with the sinuosity created by the stones, represents all the changes that happened in our community, in people’s routine as well as the social issues that were accentuated in these times.
Inside the structure there is a route that varies in size offering different sensations to its users. The entrance and the first stage of the intervention are very small and confined, resembling the feeling of being quarantined. In the next stage, the intervention opens a bit more, and there are panels with tributes to the victims of COVID-19 and health workers. As people walk through the intervention, it slowly becomes more open, and the next stage is the place where people can hang masks in the structure. This way, the place changes with interference from people, making the process of memory and grief an active process of reframing.
At the end of the route, the user faces a mirrored surface, with the intention of remaining aware of the idea that our beloved ones are always in our memories and hearts no matter what.
The place chosen to receive the intervention was the square Carlos Gardel, in São Paulo. Brazil was one of the most affected countries by the pandemic, and São Paulo, being very urbanized and the biggest city in Latin America, concentrated a lot of cases of Coronavirus. The square chosen is located in front of the Ícaro de Castro Melo stadium, where the last field hospital in the city was closed. Although the intervention could be located in other places around the world, with some changes associated with each location, the site selected by the group was significant for our community.
This memorial is, overall, a manifest of hope about the future and a resignification of signs that we faced during the pandemic.

Amanda Pereira Espindola, Juliana Bueno Guedes, Luis Fellipe dos Santos José, & Sayonara Becker Noronha Gonçalves.Amanda Pereira Espindola, Juliana Bueno Guedes, Luis Fellipe dos Santos José, & Sayonara Becker Noronha Gonçalves.Amanda Pereira Espindola, Juliana Bueno Guedes, Luis Fellipe dos Santos José, & Sayonara Becker Noronha Gonçalves.Amanda Pereira Espindola, Juliana Bueno Guedes, Luis Fellipe dos Santos José, & Sayonara Becker Noronha Gonçalves.

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

More Designs