Discover Design by DesignClass

TopicsLearn
Covid-19 Memorial Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Xuan Zhang

ID: 1101

Designer's Choice Award

Currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your favorite designs.
You will need them for voting.

Voting Ends: Nov 23, 2020
ID: 1101
Vote Now

The project is named "Re-Encounter", which is not only the meeting between the living and the living, the good imagination of the future life, but also the meeting between the living and the deceased, and the mourning for the past events.1 Overall layout: As a memorial hall, its main function is to mourn the deceased by the living and it is a spiritual place where life and death meet. The concept of life and death is connected to the ancient Chinese Yin-Yang theory, and the Yin-Yang images are abstracted and generalized, and then applied to the elements of the plan. The overall plan presents a spatial order of opposition and blending. As a form widely used in ancient Chinese architecture, "Tianyuan Place" is also a manifestation of Yin-Yang theory. In the design, the circular negative space in the middle is the main memorial hall and the main space for the living to commemorate the dead. The surrounding square interiorr space is the exhibition area, which is used to display the video materials and artistic creations of the epidemic. 2Multi-level multi-entry to avoid passive concentration.  As a reflection on the public space in the post-epidemic era, one of the main ideas is to "reduce passive contact and create active communication." The project establishes multiple entrances, giving visitors more choices. At the same time, there are hand washing sinks in front of each entrance. The hand-washing sinks are dignified in shape, just like  monuments. Each hand-washing sink is equipped with a garden entry code to avoid the formation of queues to enter the garden. The multi-level building "boundary" creates more buffer space before entering the interior space, minimizing the risk of germ transmission. At the same time, a stagnation area may be formed indoors. For example, elevators and toilets, the method is to make the entrance of such spaces face different directions, and divert the crowd as much as possible. 3“Visualizing the absence" The theory comes from architect Daniel Libeskind. Daniel Libeskind proposed to show those "missing" or "losing" by creating holes in the memorial. In this project, the circular hollow space in the middle represents this missing part, and the visitors walk into the hollow in the center to mourn. 14 circular holes (14 missing) were constructed on the concrete wall of the center hall, representing 14 people who were sacrificed on the front line of the prevention and control of the COVID-19. They were assessed as the first martyrs. The 14 circular hollows are the doors of the memorial hall, which can represent the direction in the space. When the visitors are in the central memorial hall like a labyrinth, they can see the 14 doors. Although these 14 holes become the lack of the wall, they do point out the direction for these lost visitors. 4Increase visual communication In this project, a large number of transparent materials were used to simulates the feeling that people can see but cannot touch each other during the epidemic.

Xuan ZhangXuan ZhangXuan ZhangXuan Zhang

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Simple Updates for Designers

Weekly articles, classes, and competitions for designers like you.

Thank you! Your email has been subscribed.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

More Designs